Бягане в зимни условия

Бягането навън в зимни условия за мнозина е твърде неприемливо, но не и за отдадените бегачи.

Въпреки, че зимата и поредицата празнични дни имат всички шансове да нарушат режима на бягане на всеки, този сезон е доста добър за поддържане на добрата форма и за изграждане на „базата“.

Всичко, от което имате нужда, е стратегически  подход и сериозна цел.

Поставете си цел

Няма нищо по-мотивиращо от това да се запишете на състезание и да си поставите цел, която да постигнете на него. В друг случай целта ви може да бъде да постигате определен обем километри всяка седмица. Така ще имате естествена цел да се подготвите за следващото си най-добро постижение на 5, 10 или 21 км, или 42,195. Когато пък изпълните своя план за пробягани километри, ще бъдете удовлетворени от себе си.

Бягайте с приятел или в група

Ще имате допълнителен източник на мотивация, ще си имате компания, с която да си говорите, а и  бягането ви ще бъде по-сигурно. Да бягате с приятели е сигурен начин да излезете от унинието, ако някак се е промъкнало при вас.

Осигурете си необходимата екипировка

Да имате правилната екипировка, ще помогне да избегнете студа или прегряването. Подсигурете си дреха, която спира вятъра. Облеклото ви трябва да е от материя, която позволява на потта да се изпарява. За по-студените дни е добре да имате междинен, по-свободен слой, например от полар, който да позволява отделянето на влагата от първия слой далеч от тялото ви.

Вашият зимен гардероб трябва да включва шапка или лента за глава, ръкавици, яке, клин, фланелка с дълъг ръкав. Вашето тяло ще се загрее значително при бягането, затова в повечето условия не е нужно да обличате много дрехи.

Облечете се като че ли е с 10 – 15 градуса по-топло

Дори през зимата може да се окажете облечени с повече дрехи. Ако се облечете така, сякаш е с 10 – 15 градуса по-топло, ще се предпазите от прекалено загряване и изпотяване. Когато излезете навън, трябва да ви е студено. Ако се чувствате комфортно още в началото, преди да започнете да бягате, сигурно е, че после ще започнете да се потите и да ви е горещо.

Бъдете видими

Облечете ярки дрехи и най-вече – специални за бегачи, със светлоотражателни елементи. Носете за всеки случай с вас личната си карта.

Помислете за грайфери при сняг

Ако бягате по алеи, непочистени от снега, добър вариант може да бъде бягането с трейл обувки, които ще ви осигурят по-добро сцепление.

Стойте ниско

Ако бягате по сняг и има опасност от подхлъзване, правете малки крачки, дръжте краката близко до земята. Не стойте много изправени, ниският център на тежестта ще ви даде повече стабилност. Бягайте по неутъпкан сняг, вместо по заледени участъци.

Отделете повече време за разгряване

Ако тренировката ви включва и бягане с по-високо темпо, то тогава се погрижете мускулите ви да се загреят добре – за целта отделете повече време за вработващото бягане.

Помислете за хидратацията си

Както и през лятото, и в студено време имаме нужда от хидратация. Приемайте течности преди да излезете да бягате, а при по-дълги тренировки предвидете това и по време на бягането. Хидратацията след тренировка също е задължителна.

Стартирайте срещу вятъра

Ако имате възможност – стартирайте в посока срещу вятъра, така на връщане, освен, че ще ви бъде по-лесно, ще избегнете преохлаждане, след като вече сте изпотени.

Нека бягането ви носи хубави емоции

Вече казахме, че компанията ще ви донесе мотивация и приятни емоции. Към това може да добавите нов маршрут в околните улици и на места, където има украсени елхи и лампички. Все пак затова са празниците! 🙂