Как правилно да дишаме при бягане?

Един от често срещаните въпроси сред начинаещите бегачи е: Как е правилно да се диша при бягане? През носа или през устата? На колко крачки да се вдишва и на колко да се издишва? – Не са редки случаите, когато не толкова опитни в бягането се опитват да вдишват и издишват на всяка крачка.

Какво казват специалистите?

Дишайте дълбоко, а не повърхностно

Бягането не е лека задача и дишането през носа би я утежнило още повече. Затова дишайте през устата. След това е важно да се диша дълбоко, а не повърхностно. Старайте се в процеса на дишане да включите диафрагмата и коремните мускули. (Дълбокото дишане през уста изключваме при студено, мразовито време)

Ритъмът на дишана за всеки е индивидуален

Съществуват много варианти: Вдишване на три крачки, издишване на две; Вдишване на две и издишване на две; и др. За всеки метод съществуват обосновки. С времето ще се научите да слушате тялото си и няма да има нужда да броите.

Вашето тяло само ще си определи ритъма на дишане

Няма специална техника на дишане при бягането. Човешкият организъм сам подсказва ритъма на дишане и регулира интензивността в зависимост от типа натоварване и индивидуалните особености на спортиста. Общо правило е, че се диша едновременно и през носа, и през устата. По време на дишане устата остава леко отворена. Това обезпечава достъп на кислорода в по-голям обем, отколкото само през носа или само през устата. Изключение са студените есенни и зимни дни. Тогава е добре да се диша през носа, като по този начин вдишаният въздух се затопля и се избягва простудяване. Въпреки че и тук нещата са индивидуални.

Второ важно нещо – ритъмът на дишане трябва да съответства на тренировката. Ако правите спокойно възстановително бягане, то вие не трябва да се задъхвате – това показва, че бягате по-интензивно от необходимото.

Идеалният вариант е да се вдишва и издишва на две крачки. При увеличаване на скоростта ритъмът на дишане ще се промени и ще стане: вдишване на една крачка, издишване – на две или на три. Важно е при бягане да се акцентира на издишването.