Сандвич; Хранене

В съвремието ни са популярни различни видове хранене

Всеки човек има свое виждане за здравословно хранене и докато повечето хора „ядат всичко“, то има и вегани (ядат само растителна храна), вегетарианци (не ядат месо и риба), други са на нисковъглехидранто високомазнинно хранене. Всъщност има още много видове хранене.

Науката до този момент не е излязла с единно становище кой е правилният начин на хранене и едва ли скоро ще има такова. Затова, нека си стиснем ръцете на тезата, че за всеки човек важи индивидуално правило. Това правило той може да достигне на база своя опит и осланяйки се на опита на специалисти – лекари диетолози, които да му помогнат със съвети.

Има обаче някои принципни положения, за които медицина и деотология са в консенсус. Ще ги нарека грешки. Ето част от тях:

Голямо количество на едно хранене

Специалистите съветват да се приема толкова храна, колкото може да се събере в шепите ни или около 500 грама. Ако приемате повече, рискувате увеличаване на стомаха, от което и занапред ще имате нужда от повече храна, за да постигнете усещане за ситост. Друг проблем в случая е трудното смилане на храната – може да получите киселини или рефлукс (връщане на храна). забележка: Стомах е неголям (нормално) орган с формата на торбичка, в който първо се събира храната, след като премине през хранопровода и дванайсетопръстника. Като корем се определя областта между диафрагмата (намираща се под ребрата) и обхващаща органите на храносмилателния тракт – стомах, жлъчен мехур, черен дроб, черва, органи в таза.

Смесване на много различни храни

Тук не става въпрос за смесването на протеини и въглехидрати, въпреки че, според принципите на Разделното хранене, и това не е правилно. Иде реч за това да се смесят няколко вида въглехидрати и протеини. Пример за това е месо с картофи и хляб, а след това и десерт. В случая е добре да се избере единият въглехидрат – или хлябът, или картофите, а десертът да се изяде като междинно хранене. Или в едно хранене да се смесят различни видове месо, заедно отново с въглехидрати. Друг вариант – месо, въглехидрати и млечни продукти. Какво се получава в такива случаи? Изключително трудно храносмилане, киселини, ферментиране на храната в червата. Като резултат – неусвоена храна, тежест с болки и газове. Разбира се, винаги има хора „със здрав стомах“, които ще кажат „На мен нищо ми няма“. Така е, на вас ви няма нищо, но дори и при вас това води до недобро усвояване на храната, което в дългосрочен  план може да е причина за проблеми със стомаха и други част от храносмилателния тракт.

На всяко ядене – сирене

Млечните продукти пречат на усвояването на останалата храна, създавайки специфичен филм около нея. Могат да предизвикат дразнене и ферментационни процеси в червата, изразени в подуване и газове. Затова е добре млечните продукти да се ядат отделно – чисти или в комбинация със зеленчуци. При голяма част от хората се наблюдава алергия към лактозата, позната като непоносимост към млечните продукти. Това е по-скоро нормално за бозайниците, каквито сме и ние хората. След 3-годишна възраст повечето от нас не произвеждат лактаза – ензимът, който разгражда лактозата (млечна захар). Затова в магазините вече ще видите млечни продукти с надпис „Без лактоза“. Важно е да знаете, че непоносимостта към локтоза се проявява толкова по-силно, колкото по-ниско е масленото съдържание на продукта. Затова тя най-силно е изразена при прясното мляко и най-спокойно може да ядете високомаслени продукти, като краве масло, жълти сирена, кашкавал, маскарпоне.

Плодове, смути, зелена салата

Плодове за десерт

Плодовете се разграждат бързо. Всъщност по-точно е да се поясни, че плодовете се задържат в стомаха за 20 минути, но се усвояват в тънките черва. Затова, ако ако са приети след или по време на хранене, преработката им не може да започне в стомаха и вместо това ще станат причина за ферментационни процеси. Така освен подуването, ще имаме налице и неусвоена храна. Добре е плодовете да се ядат половин час преди хранене, така ще спомогнат и за храносмилането, предизвиквайки отделянето на ензими. Другият вариант е 1-2 часа след хранене. Важно е да знаете, че бананът не е плод, в смисъла, в който коментирам, а по-скоро десерт. Той е изграден от въглехидрати, липсват плодови киселини и фибри.

Пържени, много мазни храни, газирани напитки

Мазнините са необходими, но е добре да се консумират с мярка. При пържене в мазнините настъпват процеси на разграждане, при които краен продукт са алдехиди и кетони, които са всичко друго, но не и здравословни. Газираните напитки пък имат повече неща, които не бихте желали в тялото си, ако знаехте за тях. Същото се отнася и за енергийните напитки, но в по-голяма степен. Алкохол? Темата е обширна. Нека следваме максимата, че всичко зависи от дозата.

Голямо количество въглехидрати

Освен, че водят до наднормено тегло и увреждат зъбите, те влияят силно и върху продуцирането на инсулин, може да доведат до Диабет от ІІ тип. Голямо количество въглехидрати е благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми, които могат да са причина за хранителни разстройства, могат да бъдат причина и за чести гинекологични инфекции при жените. Те понижават рН на организма, което е фактор, благоприятстващ инфекции от различен тип. За тези, които се опитват да ги ограничат и като цяло искат да свалят килограми – запомнете следното: хапвайки нещо сладко, организмът започва да произвежда инсулин, а това води до чувството за глад и така вече не можете да спрете да се храните. Така че препоръчително е да се консумират протеини и зеленчуци, а когато се храните с въглехидратна храна, нека е с нисък гликемичен индекс, ако е тестен продукт (хляб, макарони), нека е пълнозърнест. И най-вече, стартирайте деня с протеини, а не с въглехидрати.

Пълнозърнести въглехидратни храни, хляб

Не се консумират достатъчно зеленчуци

Зеленчуците съдържат много витамини и минерали, фибри, ензими. Спомагат храносмилането. Освен това те водят до алкализиране на средата в организма, което да неутрализира киселинното въздействие от други продукти, като: въглехидратите, повечето месни и млечни продукти, кафето, безалкохолните напитки. Друг интересен аспект е това, че те са нискокалорични. И ако приемем, че за да усетим ситост, имаме нужда да приемем 500 г. храна, то при всички положения е по-добре 300 г. от тях да са под формата на салата, вместо под формата на картофи/хляб/десерт…

Домати, чесън, зеленчуци

Когато говорим за киселинни и алкални храни, е важно едно уточнение. Нивото на киселинност в човешкото тяло не може да варира в безкрайно големи граници, но можем да го поддържаме в здравословни такива, като внимаваме с какво се храним.

Лимон