Самозащита за жени

Ако сте жена и бягате сама, трябва да внимавате за всичко!

Какъв е профилът на нападателя

Не бих казала, че има профил. Не е задължително той да е млад или  да е зле облечен. Може да е пиян или дрогиран. Може да е трезвен, но просто социопат. Сигурно знаете за случая с унгарската бегачка, която е била нападната и изнасилена от млад, добре изглеждащ мъж, с когото всяка сутрин се засичали, докато бягат и дори се поздравявали.

Важно уточнение: Статията е насочена към случаи на тренировки в отдалечени райони, гористи и планински местности, тесни пътеки и алеи, тренировка късно вечер. И разбира се – не се отнасят за бягаща жена на оживен булевард през деня.

Така че – когато сте сама:

Махнете слушалките от ушите си, трябва да улавяте и най-малките звуци, трябва да можете да чуете, ако зад вас приближават бързи стъпки, особено, ако идват точно зад вас – всеки нормален бегач би ви заобиколил и стъпките се чуват по съвсем друг начин отстрани. По-добре да се обърнете да видите какво става, отколкото да продължите уверено, мислейки си колко добре изглеждате. По-добре да пострада егото ви като се обърнете и покажете, че внимавате за сигурността си, отколкото да бъдете нападната.

Поглеждайте напред и настрани. За щастие жените имат добро периферно зрение. Добре е обаче да не гледате само два метра пред себе си, а да поглеждате и 100-200 метра напред.

Ако на пътя ви стои мъж

Преценете дали да се върнете или да продължите, като разчитате на интуицията си – стига да не сте със слушалки, вашата интуиция ще ви изпрати сигнал и ако той е „Бягай!“, бягайте в най-сигурната посока – където знаете, че ще има хора или бягайте в посока, която ще го затрудни. Може да изберете да бягате през гора, по склон или пък по нагорнище – бъдете уверени във възможностите си, защото противникът ви е отпочинал, а вие – не, въпреки това – адреналинът ще ви даде сили.

При съмнителна ситуация или сигурна опасност – оглеждайте се за „оръжие“

Вижте дали има камъни и вземете един. Не го хвърляйте, ако няма други, защото може да не уцелите – запазете го, в случай, че се наложи близка среща – тогава може да удряте. По-нататък ще пиша къде. Ако решите да продължите покрай мъжа, то направете го възможно по-далече от него, не показвайте страх, но го дръжте под око.

Носете спрей

Важно е спреят да е в ръката ви и да е готов за употреба. Важно е също ръката ви да не е изпотена, за да сте сигурна, че ще можете да натиснете спусъка. Трябва преди това да сте изпробвали как пръска. Целете се в лицето, внимавайте за насрещен вятър, но винаги може да стиснете очи – все ще е по-добре, ако ситуацията е  напечена. Тук възниква въпросът кога до използвате спрея. Не съм сигурна дали има точен момент, който ще подскаже това или просто вътрешният ви глас, който се опитва да ви съхрани. Когато става дума за кучета, то тогава има момент на предупреждение – кучетата лаят, но спазват периметър и имате време да разберете, че има заплаха.

Ако мъж реши да ви нападне, няма да застане пред вас и да ви заплашва – може и да има такъв случай, но той може просто да ви заплашва. Истинската опасност е, когато нападението е обмислено. Нападателят ще гледа да ви излъже, да приспи вниманието ви, да нападне изневиделица, дори в гръб. Именно затова пиша, че трябва сетивата да са будни и изострени през цялото време.

Ако видите повече от един мъж

Ако пред себе си видите двама мъже, които стоят на място и не се движат, а освен това са в двата края на алеята и вие трябва да минете между тях – мигом бягайте в друга посока.

Човек с неадекватно поведение

Някой, който се държи странно – има странен поглед, издава звуци, далеч от нормалното или просто не се вписва в обстановката – нека бъде сигнал, че нещо не е наред и най-добре е да изчезнете.

В близка схватка

Най-лошото, което може да се случи при нападение, е жертвата да бъде повалена на земята или ударена в главата, без възможност за реакция. Ако изпадне в безсъзнание, тогава не може да се говори за съпротива. Ако приемем, че не се е стигнало до този неприятен момент, нека споменем най-болезнените места, които може да атакувате. Първо – с какво да атакувате? Ако носите само спрей – използвайте и него като оръжие – има твърда част. Ако имате ключове в ръката – удряйте с тях. Ако можете да хванете камък – това е добро оръжие. В краен случай може дори да свалите обица и да атакувате лицето. Използвайте нокти. Използвайте юмрук. Може с глава да нанесете удар в носа. Може да захапете ухо. Да се върнем на ударите в слабите места: носът, ушите, очите, гръкляна, слабините. Може с двете длани едновременно да се ударят двете уши. Носът се удря откъм ноздрите. Може да наплюете в лицето – специалистите казват, че това работи. Ритайте, скубете, викайте.

Ето два видео материала, които дават много сериозни насоки за самоотбрана, вижте ги:

Вижте какво бихте могли да направите: видео 1 и видео 2.