цзу сан ли - точката на дълголетието

С правилен подход и помощ от специалист тази точка може да донесе много ползи

Цзу Сан Ли е точка от нашето тяло, известна от древнокитайската медицина и използвана в акупресурата. В Япония тя е позната като “точката на стоте болести”, а в Китай – като “точката на дълголетието”.

Ще разгледаме тази точка, защото между важните въздействия, които оказва, е и това върху кондицията на долните крайници и така е особено полезна за спортисти и конкретно – бегачи.

Точката Цзу Сан Ли е известна още като: Дзю Сан Ли, Zu Sa Li и Zusanli. Така може да откриете подробни материали в мрежата.

Наричат я ”Точката на дълголетието”

Легенда разказва как членовете на едно японско семейство живели по 150 години, благодарение на това, че масажирали редовно точката. Ето за какво помага тя:

Според източната медицина активирането й оказва мощен подмладяващ и лечебен ефект върху човешкото тяло, помага за възстановяване на организма от умора и дори след тежки болести. Смята се, че помага на човек да придобие увереност.

Кога не трябва да работите с точката Цзу Сан Ли?

– в случай на хипертонична криза;

– неуточнени злокачествени образувания;

– остри инфекциозни заболявания;

– бременност;

– епилепсия.

Къде се намира Цзу Сан Ли и как да я откриете?

Цзу Сан Ли е точка от нашето тяло, известна от древнокитайската медицина
Цзу сан ли точка се намира под коляното

Цзу Сан Ли е точка, която се намира под коляното. В китайската медицина тя се определя чрез мерната единица цун, равна на приблизително 3,33 см, като точката отстои на 3 цуна от средата на коляното. Но ние ще е намерим по практичния начин. В какво се състои той? Седнете спокойно със сгънати на 90 градуса в коляно крака и поставете длан върху всяко коляно.

Насочете вниманието си към края на малкия и безименния пръст. Между костите ще напипате малка вдлъбнатина, в която се намира точката Цзу Сан Ли.

Как да работите с точката на дълголетието?

Върху точката се прилага натиск с кръгови движения на възглавничките на пръстите на ръцете. Препоръчително е да се използват средният и безименният пръст. Правят се по 9 кръгови движения първо на едното коляно, след това на другото и така в продължение на няколко минути, но не повече от 10. Препоръчва се да се работи на цикли от по 10 дни.

За тонизиране и активиране на енергията:

– масажите се правят сутрин (до обяд) по посока на часовниковата стрелка.

За релаксация, почивка, възстановяване и успокояване на нервната система:

– масажирането е вечер в посока, обратна на часовниковата стрелка.

Ако искате да изпитате пълния ефект от нейния потенциал, източната медицина съветва лечението с нея да се започне по новолуние.

Цзу сан ли

Накратко за акупресурата

Това е метод от китайската медицина, при който се прилага определен вид натиск на дадена точка от тялото.

Меридианите са мислени пътища по дължината на нашето тяло, по които се движи жизнената ни енергия. Предполага се, че са отговорни за регулацията на хомеостазата на човешкото тяло и така поддържат и здравословното състояние на човека. По протежение на тези меридиани има определени енергийни точки, които са отговорни за регулацията на един или няколко органи. Върху тези точки се въздейства обикновено с възглавничката на палеца на ръката.

Лечение с акупресура

При различни болестни състояния, стрес, преумора се нарушава нормалното циркулиране на енергията в организма, а това води до нарушаване потока на енергията и невъзможността на тези енергийни точки да изпълнят своята регулаторна функция. Лечението чрез акупресура води до възстановяване нормалното протичане на енергията „ци“ през цялото тяло и до равновесие и баланс на всички процеси в тялото.

Правилно е да се посещава специалист, който ще съобрази нуждата ви от акупресурен масаж (кои точки да бъдат включени), на база на вашето общо състояние и здравословен статус.

В статията разглеждаме точката Цзу Сан Ли, с която бихте могли и да работите самостоятелно, ако сте в отлично здраве или вече сте се консултирали с лекар или медицински специалист, практикуващ акупресура.

Тази практика не заменя и не е алтернатива на професионалната медицинска грижа. Ако имате здравословен проблем, непременно се консултирайте с лекар – специалист.