Гриловани тиквички

Една много приятна и свежа лятна рецепта

Необходими продукти:

  • няколко тиквички;
  • копър;
  • растителна мазнина;
  • лимон;
  • соев сос.

Важно е да използвате грил тиган. Поставете го да загрее леко на котлона, сипете на дъното 1-2 супени лъжици мазнина (най-лека и без привкус е тази от гроздови семена) и я разнесете с помощта на салфетка/хартиена кърпа за ръце/кухненска хартия.

Нарежете тиквичките по дължина на слайсове (а някога казвахме просто филийки). Поставете няколко от тях в тигана. Една хитрина – обърнете внимание на посоката на ребрата на тигана, така че после да ви е красива шарката. Дръжте от едната страна, докато омекнат и остане видим белег от тигана. Обърнете. От другата страна ще е необходимо по-малко време.

Готовите тиквички редете в дълбока чиния и или тава. Върху всеки ред поръсете нарязан ситно пресен копър и по няколко капки соев сос. Най-горе може да полеете с няколко супени лъжици мазнина – зехтин или олио от гроздови семена. Добавете и прясно изцеден сок от лимон. Съотношението мазнина:лимонов сок е добре да бъде 3:1 или 3:2.

Много свежест и почти без калории. За сметка на това съдържа много витамини и минерали. Пасва чудесно на бирата, която ще си отворите след тренировка! 🙂