Дълго бягане

За начинаещите бегачи често е трудно да впишат спорта в своето ежеднeвие и да си създадат навици за регулярни тренировки. При повечето опитни спортисти пък се среща обратният проблем – тренировките заемат толкова важно място в живота им, че един пропуск им се струва провал и знак за проява на слабост.

Формата обаче няма да изчезне и спортните резултати няма да се занижат, ако за кратко забавим темпото.

Ето няколко от случаите, в които може да си позволите да пропуснете тренировка.

1. Настинка

В този случай лекарят не би ви препоръчал тренировка. Организмът е отслабнал и не е добре да се натоварва. Но пък всеки понася различно такива състояния, затова и трябва да действате по собствен усет.

Ако се чувствате бодри, може да излезете да бягане, но без да правите темпови и скоростни бягания.

Ако имате кашлица е силно препоръчително да пропуснете тренировката.

2. Недостатъчен сън

В периода, когато се бяга за обем, е сложно да се вместят по-дългите тренировки в ежедневния график. Затова много бегачи излизат да бягат сутрин рано или късно вечер, стараейки се да пробягат нужните километри.

Сънят и възстановяването са не по-малко важни за прогреса в спорта, от самото физическо натоварване. Без почивка дори най-сложните упражнения няма да дадат никакъв ефект. В този ред на мисли, ако сте си легнали след полунощ, няма смисъл да ставате за тренировка в 5 часа.

Добре е да се знае, че професионалните спортисти имат и следобедна почивка. Това само потвърждава важността на качествената почивка за спортните резултати.

3. Травма

С бегова травма могат да се сблъскат както начинаещите бегачи, така и опитните. Най-често причините са рязко увеличаване на обема, неудобни обувки или бягане по технични терени.

Опитите болката да бъде заглушена с обезболяващи, за да се върнем по-рано към тренироlките, не са добра идея. Под натоварване дори и незначителен проблем ще се превърне в сериозна травма и тогава лечението ще отнеме много повече време.

Игнорирането на сигналите за болка не говори за сила на духа и борба и с трудностите. Ако организмът има нужда от лечение, значи е време за почивка. И такава пауза ще бъде разумно решение, вместо да се стигне до хронично възпаление, което ще пречи на тренировките ви още дълго време.

4. Пътуване

По време на пътуване може да се наложи обичайният график да бъде сбит, поради късен полет, нощен трансфер, часова разлика. Не е нужно след безсънна нощ в пътуване веднага да скочите в маратонките и да тръгнете да тичате. Това може да сторите вечерта или да си позволите почивен ден.

Ако отивате на почивка, където няма да се движите особено, то тогава тренировките ви трябва да продължат в обичайния ритъм. Ако обаче сте на преход в планината, то така или иначе вие имате физическо натоварване и не е нужно да добавяте и бегови тренировки.

5. Преяждане

Всички бегачи знаят, че бягането на пълен корем не е добра идея. Ще настъпят болки, а може би и гадене. Най-добре яжте 2 или повече часа преди тренировка, така че храната да е усвоена и да достави на организма енергия.

Ако все пак се е случило да приемете повече храна или сте се хранили твърде скоро, то отложете тежката тренировка за следващия ден. А в този ден може да направите леко аеробно бягане.

6. Претрениране

Мотивиращите фрази и красивите снимки в социалните мрежи ни стимулират да тренираме все повече и повече. Обичайните обеми се оказват недостатъчни, умората изглежда като банална леност – може много лесно да се пропусне началото на претренирането.

Това не е просто умора. Това е хронично изтощение на организма, което показва, че тренирате на предела и тези сигнали не бива да бъдат оставени без внимание.

Един от ярките симптоми на претренираността е високият пулс в покой. Той означава, че организмът не успява да се възстанови през нощта. И като цяло много спортисти отбелязват, че при претоварване им се нарушава сънят – искат да заспят, но не се получава и на сутринта се събуждат уморени.

7. Общуването

Най-спорният, но и най-важен пункт. Не всички бегачи ще се съгласят, че поканата за служебна сбирка или детски рожден ден е убедителен аргумент за да се пропусне тренировка.

Разбира се графикът за тренировките е важен и без редовни тренировки не може да има прогрес. Повечето спортисти-любители се състезават, за да подобрят резултатите си. В крайна сметка всеки трябва да реши за себе си заслужава ли си, заради тези резултати, целия останал живот да се постави на пауза.