Динамичен стречинг
Motion is Lotion!

Всички днес знаят или поне са чували думата стречинг. Тя означава разтягане и най-често я свързваме с физическа дейност. Когато говорим за спорт, имаме динамичен и статичен стречинг. И за тях ще стане въпрос в тази статия.

Но първо няколко думи за ползите и необходимостта от стречинг.

С него ще се предпазите от травми, ще подобрите и поддържате гъвкавостта си. Той влияе добре на стойката, увеличава се диапазонът на движение на ставите.

Динамичният стречинг се използва при разгряването преди тренировка. Той подготвя мускулите и ставите за работа. Позволява по-голяма свобода на движенията и ефективност на мускулите, допринася за по-добра техника на бягане, увеличаване на беговата крачка, предпазва от травми.

Как да правим динамичен стречинг

Добре е преди да започнете, да разгреете мускулите чрез 10-минутно леко бягане, а ако става дума за работа на закрито, направете поне 5 минути бягане на място/на пътека или елементи от аеробика, или пък просто танцувайте – ако сте сами или ако хората около вас могат да го понесат.

Всички движения в динамичния стречинг са с малка амплитуда и се изпълняват в стегнато темпо. Не бива да са резки, въпреки това. Отделете по около 30 секунди на всяко.

Важна особеност е лекотата на изпълнение. Стараем се да освободим евентуални схващания, да увеличим гъвкавостта. Тук още не работим за сила, затова не махайте прекалено силно, не помпайте, не се опитвайте да впечатлявате – такава е идеята в общи линии.

Ето някои от основните движения за разгряване:

Разгряващи движения за врата
Разгряващи движения за врата и раменете

Започнете от горния край на тялото и продължете надолу. Първо раздвижете врата. Направете няколко движения вертикално – главата назад, а след това напред с опит брадичката да опре гърдите. След това правете наклони към раменете. А за финал правете кръгови движения с главата. Отпуснете мускулите изцяло. Нека главата ви се отпусне към гърдите и плавно завъртете в кръг. Сменете посоката.

Разгряване в областта на раменете и горната част на гърба
Разгряване в областта на раменете и горната част на гърба

Движенията с раменете са повдигане нагоре и свободното им спускане. След това се правят кръгове.

Продължаваме раздвижването в раменния пояс като движим ръцете изпънати нагоре–надолу и после встрани, като ги кръстосваме отпред.

Наклони на тялото встрани
Наклони на тялото встрани

Наклони встрани – наклон на цялото тяло.

Движения за кръста и махове с краката
Движения за кръста и махове с краката

За кръста – въртеливи движения, като краката остават изпънати. Тазобедрените стави се раздвижват с различни махове с краката.

Махове встрани, вътреливи движения за коленете
Махове встрани, въртеливи движения за коленете

Въртеливи движения се правят и за коленете и глезените.

Напад, който се изпълнява с пружиниращи движения при разгряване
Напад, който се изпълнява с пружиниращи движения при разгряване

Може да видите кратко видео с динамичен стречинг в моя ютюб канал.

Ако след това ви предстои тренировка за бягане, редно е да направите бегови упражнения и ускорения.