runner’s high, еуфорията на бегача

Защо се „надрусваме“ от бягането?

Случвало ли ви се е  по време на бягане да чувствате необясним подем в настроението и прилив на сили? Чувствате, че не бягате, а летите и можете да го правите до безкрайност? Този феномен е прието да се нарича еуфорията на бегача или „runner’s high“.

Какво представлява runner’s high?

Еуфорията на бегача дава лекота на краката, премахва чувството на умора и носи небивал емоционален подем. Различните спортисти дават различни описания на това състояние. Някои говорят за чувство на опиянение, други за възхитително духовно преживяване.

Каква е причината за този ефект?

Механизмът зад еуфорията на бегача не е напълно разбран. Съществуват няколко теории:

Ендорфините

Версията за съпричастност на ендорфините към този процес възниква през 70-те години на 20 век, след откриването на тези вещества.

Нивото на ендорфини в плазмата се увеличава в отговор на различни стимули на стрес и болка. Нека си представим: тъкмо сте приключили интензивна  тренировка, която е била стрес за вашето тяло. Изследванията са показали, че определени физически натоварвания водят до производство на ендорфини от хипоталамуса и хипофизата.

По начина си на действие и своята структура тези вещества са подобни на опиатите (морфиноподобни съединения) – те намаляват болката и променят емоционалното състояние. Също така ендорфините са част от механизма на възнаграждаване и се произвеждат след прием на храна, напитки, по време на секс, при кърмене на бебе и др..

Ендоканабиноиди

Впоследствие учените започват да се съмняват в ролята на ендорфините за бегаческата еуфория. Изследвания показали, че ендорфините са твърде големи, за да преминат хематоенцефалната бариера, защитаваща мозъка от проникването на вредни вещества.

Германски учени са установили, че ендорфините, присъстващи в кръвта след бягане, трудно преминават от кръвта в главния мозък. Поради това те едва ли могат да окажат влияние на мозъка, по-скоро ролята им е да намалят усещането за болка в мускулите по време на бягане.

Учени от университета в Хайделберг предполагат, че явлението еуфория на бегача е свързано с ендоканабиноидите. Тези вещества, подобно на ендорфините, се произвеждат в тялото по време на определена физическа активност, но в същото време лесно проникват в мозъка.

Ендоканабиноидите са сходни по действие с канабиса (марихуана). Те се освобождават в тялото в отговор на стрес. Това показва, че механизмите за задействане на синтеза на ендорфини и ендоканабиноиди са сходни. За да получите runner’s high, се нуждаете от достатъчно дълга и интензивна тренировка, която да задейства производството на хормона на стреса – кортизол и заедно с него – на ендоканабиноиди.

За да бъде производството на ендоканабиноиди оптимално обаче, е необходимо да се поддържа определен ритъм на съня. Сесилия Хилърд, директор на Центъра по неврология в Медицинския колеж в Уисконсин, смята, че са нужни 8 часа сън на денонощие. В същото време пиковите стойности на това вещество се наблюдават сутрин, докато следобед показателите намаляват три пъти.

runner’s high, еуфорията на бегача

Други вещества

Невротрансмитерите серотонин и норепинефрин са сред веществата, които също допринасят за еуфорията на бегача. Учените свързват ниските нива на тези вещества с депресията. Освен това се смята, че редовните тренировки може да повишат нивото на невротрансмитерите и в резултат на това да доведат до устойчивост на депресия и лошо настроение.

Серотонинът, който намалява податливостта към негативни емоции, намалява общия фон на болката и участва във физическа активност. Норадреналинът се активира по време на стрес и води до прилив на сила, енергия, намалява или премахва чувството на страх.

Отборна работа

Учени от Института по когнитивна и еволюционна антропология към Оксфордския университет са провели експеримент с отбора по гребане на университета. Оказало се, че спортистите, които работили в екип, показали по-голяма устойчивост на болка от тези, работили сами на гребен тренажор. Освен това физическата активност в група повишавала настроението и носела радост.

Физиологичен транс

Сред психолозите съществува мнение, че еуфорията на бегача е свързана с факта, че по време на дълго бягане спортистът изпада в състояние на транс, когато мислите изчезват и остава удоволствието от работата на тялото.

Колко и как да тичам за runner’s high?

Професорът от колежа в Скидмор – Пол Ариеро, смята, че е необходимо да се извършва ритмична непрекъсната дейност в продължение на час или два. Освен това, колкото по-дълго продължава заниманието, толкова по-големи ще са шансовете ви да влезете в състояние на еуфория.

Интензивността на тренировката също е важна. Ариеро обяснява, че твърде високият интензитет напротив – може да включи защитните механизми на мозъка, което води до намаляване на притока на кръв и стимулация. Докато твърде ниското натоварване не носи достатъчно стимулиране на ендоканабиноидните рецептори.

Какво се оказва? Еуфорията на бегача може да бъде постигната, ако пулсът е учестен, но доста равномерен – тоест при бягане се натоварвате на степен 6 при скала от 1 до 10.

runner’s high, еуфорията на бегача

С какво се характеризира еуфорията на бегача?

Еуфорията на бегача често се сравнява с ефект след прием на алкохол или наркотици. Тя се съпровожда от внезапно усещане за щастие, лекота, наслада от процеса на трениране. Настроението на спортиста се повишава, той престава да чувства болка, умора, глад и жажда. Някои бегачи го описват като „безпрецедентна яснота на ума“ или дори „отделяне на ума от тялото“.

Еуфорията може да бъде придружена от различни емоционални прояви, като смях или плач.

Може ли да наречем еуфорията наркотик?

Самите любители на бягането често се шегуват, че с бягането се „надрусват“. Наистина ли еуфорията на бегача води до пристрастяване?

За да проверят тази хипотеза, американски учени са провели експеримент над гризачи. На лабораторни плъхове, свикнали да се упражняват интензивно, се инжектира наксолон – препарат, който блокира действието на опиатите. Животните показали симптоми, подобни на тези, проявявани от лица, свикнали с морфина и лишени от възможността да го използват.

Изследователите предположили, че бегачите формират абсолютно същото пристрастяване към джогинга.

Въпреки това, дори да има зависимост, е трудно да се отрече, че „пристрастяването към джогинг“ помага на един спортист да се развива и подобрява здравето, за разлика от пристрастяването към наркотици и алкохол. Затова в крайна сметка изследователите решават, че не си струва да се сравнява бягането с наркотик.

Колко трябва да тренирате?

Колкото повече тренирате, толкова по-вероятно е да изпитате еуфорията на бегача. Ето защо, ако тепърва започвате да бягате, не бива да очаквате, че веднага ще ви се случи.

Тимъти Милър, специалист по спортна медицина и ортопедичен хирург от Медицинския център на държавния университет в Охайо, вярва, че това състояние може да бъде постигнато след няколко месеца бягане, когато вече можете да пробягате няколко километра и когато не мислите непрекъснато как дишате, каква позиция заема тялото ви. Мозъкът трябва да е свободен и да не го занимават подобни затормозяващи мисли.

Какви тренировки носят най-голямо удоволствие?

Антропологът Дейвид Риклен е провел експеримент, в който различни хора са тренирали с различна интензивност. След това измерил нивото на ендоканабиноидите в кръвта им. Оказало се, че бавното ходене и най-интензивните тренировки не влияят по никакъв начин на нивото на тези вещества.

Бягането, при което участниците в експеримента положили значителни, но не и максимални усилия, довело до трикратно увеличение на нивото на ендоканабиноидите.

Не всяка такава тренировка като тази обаче може да доведе до състояние на еуфория. Учените вярват, че това може да се случи веднъж на няколко бягания, защото състоянието на бегача се влияе от климатичините фактори, от неговото психично състояние и други.

Какво ще се случи, ако спрете да бягате редовно?

В САЩ и Великобритания е било проведено проучване, при което активни хора били помолени да започнат да водят заседнал начин на живот. В резултат на това 88% от участниците съобщили, че се чувстват депресирани. В тази връзка учените стигат до заключението, че прекратяването на тренировките по бягане ще се отрази негативно на спортиста.

Еуфорията на бегача в други спортове

Еуфорията на бегача не е привилегия само на лекоатлетите и бегачите в частност. Това състояние може да възникне в резултат на практикуване на различни циклични спортове: джогинг, плуване, ски, колоездене.

Това състояние е свързано с развитието на издръжливост и регулярни систематични тренировки.

Да обобщим

  • Еуфорията на бегача е резултат от интензивни, но не изтощителни тренировки.
  • Това преживяване може да бъде причинено от различни фактори и да се случва на всеки няколко тренировки.
  • Еуфорията на бегача ще се появи едва известно време след като започнете да тренирате редовно.
  • Това явление е характерно за различни циклични спортове.