Калоян Чанев, победител в дуатлон на Витоша 100, 2021 г.

Победител в дисциплината дуатлон в 38-ото издание на „Витоша100“ стана Калоян Чанев, който от 1 година е с треньор Даниела Манева.

Емблематичният супермаратон „Витоша100“ е с дължина от 98 км, като участниците в дуатлона изминават това разстояние два пъти – веднъж с велосипед и втори път – с бягане. Тази година той се проведе на 19 и 20 юни.

Стартът на колоезденето беше в 6:00 ч. на 19 юни, а този на бягането – в 23:59 ч. същата вечер.

Условията този път бяха изключително тежки – многото дъждовни дни направиха трасето повече от трудно. В по-голямата си част то беше покрито с дълбока, лепкава кал, а в първия ден участниците бяха застигани на няколко пъти от проливни валежи.

Калоян Чанев измина 98-те км с велосипед за 8:03:54 часа, а с бягане – за 9:46:16 ч. и така зае първото място в дуатлона, а в класирането при бегачите се нареди на 7-о място. Времето му от 9:46 часа с бягане е и негов личен рекорд, като подобрява с цели 53 минути предишното си най-добро представяне.

Калоян Чанев, победител в дуатлон на Витоша 100, 2021 г.
снимка: Антон Асенов

С треньор Даниела Манева Калоян Чанев започва работа година по-рано. По това време той още опитва да се справи с контузия, заради която не е тренирал почти година. Нейното излекуване отнема още няколко месеца, в които се налагат много леки и щадящи тренировки, повечето, от които различни от бягане. 

Така същинските тренировки могат да започнат едва в късната есен на 2020 г. Промените съпътстват работата, заради естеството на работата на Калоян, при която той е командирован задълго на места, където често липсват условия за подходящи тренировки. Нерядко това е предизвикателство не само за съставянето на адекватен тренировъчен план, но и наличните настилки носят риск старата травма да се активизира отново.

Калоян Чанев, победител в дуатлон на Витоша 100, 2021 г.
снимка: Жени Петрова

Отдадената работа на двамата в екип дава резултат и първи сериозен знак за това е второто място, което Калоян заема в дуатлона на Tarnovo Ultra (9 април 2021 г.), където участва 48 км с велосипед и 48 км с бягане.

След това те насочват усилията си към подготовка за дуатлона на „Витоша 100“. Тук треньорът се насочва към нова стратегия за подготовка, защото трябва да е съобразена с по-различните условия:

  • дистанцията е значително по-дълга;
  • профилът на трасето не е с големи изкачвания и това го прави „по-бегаемо“;
  • времето за възстановяване между колоезденето и бягането е твърде малко.

Поредната трудност е, че треньорката не е специалист в колоездене и дуатлон, затова тя решава сама да започне тренировки с велосипед и бягане, за да може да прецени разликата в натоварванията и така да ги отнесе към тренировъчната програма на дуатлониста.

Калоян Чанев, победител в дуатлон на Витоша 100, 2021 г.
снимка: KrisoK Photography

Друг забавен момент в съвместната им работа е, че три седмици преди старта Калоян трябва да се премести да работи на разкопки в малко планинско село, където разполага само с асфалтови пътища с наклон. Това поставя и двамата в тежка ситуация. Решават да „преформатират“ плана, доколкото е възможно, и най-вече да гледат на ситуацията с усмивка.

В дните на състезанието Калоян не разполага със специален поддържащ екип – с колелото се справя сам, а при бягането на пунктовете го чака приятел, който му носи най-необходимото, друг приятел бяга с него в последния участък от Брезите до финала.

Калоян Чанев, победител в дуатлон на Витоша 100, 2021 г.

Планът на Даниела Манева е състезателят да разчита само на себе си, като целта е последна проверка на психиката – в случай, че се справи сам, това ще бъде сериозен скок в увереността му в собствените сили. Има обаче една особеност – тя „забравя“ да му сподели идеята си предварително.

В крайна сметка Калоян Чанев се справя повече от отлично, като превъзмогва ужасните условия в деня с колоездене, изминава трасето за малко над 8 часа, което е с около два часа по-бавно от очакваното (заради ужасната кал всички участници правят времена с 20-25% по-бавни от предишни участия) и след няколко часа почивка застава отново на старта в полунощ.

Вторите 98 км (отново по изключително тежко трасе) Калоян пробягва за 9:46 ч., с което подобрява времето си с 53 минути. За справка през 2017 г. бягането му отнема 10:39:34 ч. (отново на дуатлон, където с колело времето му е 5:55:59), а през 2016 г. пробягва трасето за 10:44:18, когато с колело го изминава за 5:54:46.

Калоян Чанев, победител в дуатлон на Витоша 100, 2021 г.
снимка: Антон Асенов

На финала Калоян е посрещнат от съпругата си Кристина и техния малък син Благовест.