Наръчник за успешно контузване на бегача

Да се чете на пълен стомах и в добро настроение! 🙂

Ето няколко съвета, водещи бързо и сигурно към бокса – с контузията и преумората, дебнещи зад добрите намерения за активен живот.

Съвет #1

По възможност се запишете се на всички състезания от календара – важно е да започнете със стреса от самото начало. Бонус: мисли от типа  „Как ще се справя с всички“, ще ви донесат безпокойство и безсъние. Това от своя страна ще наруши различни процеси в тялото ви, включително хормоналния баланс. Гарантирано това пък ще рефлектира върху апетита, концентрацията, способността за възстановяване, имунитета. Готово – вече имате благоприятна среда за травми и ще ви е нужно само миг невнимание, за да достигнете целта.

Съвет #2

Не пропускайте бягане навън, дори в най-голямата поледица – трябва да използвате всеки шанс да навехнете, изкълчите, разтегнете.

При минус 10 градуса не се обличайте много – студените мускули и стави са много по-податливи на травми, а и една кашлица е прекрасен бонус.

Съвет #3

Специалистите съветват да се прави един месец годишна активна почивка и намаляване на тренировките. Вие не го правете за нищо на света. Помните целта  – никакво щадене на мускулите, колкото са по-уморени, толкова по-добре.

Съвет #4

Заложете на креативния подход, може да има разнообразие, дори когато преследвате такава цел. Декември е един много подходящ месец – като се оправдаете с празниците и грипа, не тренирайте редовно, а само „от дъжд на вятър“, за сметка на това яжте повече. Като ви се удаде случай за тренировка – тренирайте на макс, форсирайте тялото си, за да наваксате. Ето как ще сработи механизмът – след като са изгубили част от тонуса си, мускулите лесно могат да бъдат стресирани от рязкото усилие (надяваме се и качени килограми) и така да постигнете целта си за контузия. Разбира се – никога не загрявайте.

Съвет #5

Не се разнежвайте, бъдете безпощадни към тялото си:

  • винаги, когато се събудите уморени, скочете и отидете да бягате – така се става герой;
  • за вечерните тренировки правилото е същото – чувствате ли се изцедени – тичайте, тичайте, тичайте!

Съвет #6

Месец преди важно състезание сте вдигнали обема от пробягани километри до краен предел, но ви се струва, че конкуренцията не спи – увеличете го още. Нека не е само това – включете интервали и бързини. Бонус: ако ви боли някъде – съобщете го на всички във фейсбук и увеличете и обема, и бързините – остават ви само две седмици до старта, вие сте герои.

Съвет #7

След първото важно състезание за сезона, имате само три седмици до следващото важно. Между тях, разбира се, сте се записали на още четири – по две на уикенд. Ако все още не сте се контузили, дерзайте – ще се сдобиете с медали, снимки, вечна слава и надяваме се, най-после, контузия.

Съвет #8

След два месеца в активния сезон вече сте участвали в 20 състезания. Резултатите ви като че ли падат, но вие не бива да забавяте темпото, защото идва първата истинска ултра, а макар и уморени, още сте сравнително подвижни. Увеличете обема с още 30 процента.

Съвет #9

Ако ще участвате в ултрамаратон в друг град, пристигнете направо за старта, по възможност предишната нощ не спете. На ултрата не яжте и не хидратирайте. Ако ви боли нещо, пийте обезболяващи без мярка – контузията винаги може да стане и по-сериозна.

Надявам се, че съм ви била полезна!