10 начина да се спасите от миризливи обувки и крака

Случвало ли се е да миришат обувките ви или дори сандалите?

Тази миризма се причинява от бактерии и гъбички, които растат на воля там, където има топлина и влага. Така че вашите потни обувки са точно мястото, което те обичат.

Често срещан проблем е миризмата на обувките

Ето няколко тактики, с които да се предпазите от миризмата в обувките и сандалите ви:

  1. Изперете обувките и стелките

Изпирането и сушенето ще държат обувките ви свежи, но може да увредят материалите и/или да доведат до разлепване на някои части. Ето защо ръчното пране със студена вода е най-доброто за обувките, като добавите и малко дезинфектант към перилния препарат (не добавяйте омекотител). Ако ги перете в пералня, махнете връзките, добавете 1-2 синтетични стари кърпи, пуснете на щадяща програма с ниски обороти на центрофугиране. Най-добре ги оставете да съхнат естествено, топлината в сушилнята може да ги увреди, както и всяка топлина от печка или радиатор в близост.

2. Носете ги с чорапи, които не задържат потта

Носенето на чорапи от техническа материя, отвеждаща потта, вместо памучна материя, ще опази краката и обувките ви сухи. Тези нишки отвеждат потта навън и по такъв начин краката остават сухи. Памучната материя задържа голяма част от потта и по този начин превръща краката и обувките ви в прекрасен инкубатор за бактерии.

3. Сушете обувките си между обуванията

Не дръжте обувките си в чантата за фитнес, където ще останат мокри и ще бъдат щастлив дом за миризливите бактерии. Така че дайте повече въздух на обувките си между обуванията. Махнете стелките и напълнете обувките с кухненска хартия или намачкана хартия (вестници, списания), за да помогнете да се отдели влагата. Още по-добър вариант е за няколко часа да поставите в обувките си торбички с кедрови стърготини или с бамбуков въглен, които ще абсорбират влагата и неприятната миризма, а етеричното масло на кедъра има и бактерицидно действие. В България вече може да си купите торбички smellwell.

4. Ако обувките ви не са от дишаща материя, борбата с влагата и миризмата може да е по-упорита. Ето защо може да прибегнете до чорапи с вградени нишки от мед или сребро, които успешно водят битката с бактериите и гъбичките. Това не са особено популярни продукти и са с по-висока цена, но е добре да знаете, че има и такава опция. Ако решите, може да потърсите за „антибактериални чорапи“.

5. Някои източници препоръчват използването на пудра за крака. Включително наръсването на пудра в обувките през нощта, която на сутринта да отстраните. Наскоро имаше скандал в Щатите с пудра, предизвикала злокачествени последици, така че се информирайте, преди да решите дали да ползвате пудра за краката си, а може би и за обувките.

Носенето на чорапи, отвеждащи влагата, е добър вариант

6. Ако имате проблем с миризма на сандалите, може да е по-сложно, защото не можете да ги носите с чорапи, а пудрата ще се вижда. Тогава може да ги пръскате с подходящ дезинфектант и след като мине действието му, да ги почистите с влажна кърпа/салфетка и след това да ги подсушите (избягвайте контакт на кожата с какъвто и да е химически препарат, затова почистете добре).

7. Антиперсперант за крака или дезодорант за крака, против изпотяване. Ако спрете изпотяването, ще избегнете влажната среда, в която се развиват бактериите. Първо се уверете, че спреят ви действа добре, като го напръскате само на един пръст или на друг малък участък от крака.

8. Поставете обувките в сухо, хладно място, дори ги замразете

Растежът на бактерии и гъбички може да бъде намален, ако съхранявате обувките си в помещение, което е хладно, сухо и има добра вентилация. Ако решите да приложите по-драстични мерки, може дори да сложите обувките си във фризера, но имайте предвид, че може някои части да се разлепят. Ако решите да го правите – поставете обувките в плътна полиетиленова торбичка за фризер и ги дръжте там не повече от 2 часа.

9. Сода за хляб

Сода за хляб или сода бикарбонат – поръсете обувките вечерта и на сутринта я отстранете.

10. Оцет

Може да третирате обувките си с оцет: смесете равни части вода и оцет, напълнете в бутилка с пулверизатор и напръскайте (само) отвътре. Оставете ги да изсъхнат и ги обуйте, когато сте сигурни, че са сухи.