Психиката и постиженията в спорта - Старт на спринтова дисциплина

Както във всяка сфера от живота, психиката е основно условие за успеха и високите резултати в спорта. Когато говорим за еднакво добре подготвени спортисти, решаващ фактор за победата се оказва именно състоянието на психиката, психическата кондиция. В редица спортове определящи са мотивацията, хладнокръвието, волята.

От първостепенна важност за формирането на психиката на спортиста е на първо място неговия тип психика, с който би следвало да се съобразят треньорът му и всички работещи с него специалисти. След това има много начини и способи, с които да се влияе, за да се постигне психическа устойчивост.

Ние можем да тренираме ума си, така че да създадем „рамка на мисловния процес“ и по този начин да владеем психиката си във важните моменти. Известно е, че най-успешните спортисти мислят по различен начин. Те са изградили цялостни системи от убеждения, които ги водят към крайния резултат, тези спортисти могат активно да управляват мисловните си модели.

Ето няколко стъпки, с които да развиете своята психическа кондиция:

  1. Целенасочено мислене

Мислете за изпълнението, не се разсейвайте. Какъвто и спорт да практикувате, по време на своето изпълнение (скок, тласкане, бягане) – мислете само за него. Това е най-добрият вариант. Важно е да знаете, че ако мислите ви блуждаят, представянето ви ще бъде далеч под вашите способности. Ако вдигате щанга – мислете за вдигането и най-вече за резултата, а именно – че сте я вдигнали. Ако бягате 100 метра – мислете за крачките си, за движението на ръцете – не мислете за публиката, не мислете за колата си. Как да успеете да се освободите от странични мисли? Ето това е много важен въпрос. С различни медитативни техники може да се постигне това „изчистване на ума“. Ако не разполагате със специалист или литература, от които да го научите, то тогава опитвайте го самостоятелно на тренировките при стотиците повторения, които правите. Важно е да извиквате в ума си само и единствено мислите за конкретните действия, които ще извършвате. Представете си, че сте в изолиран балон, където няма никого и нищо – само вашето добре тренирано тяло и вашите мисли за отлично представяне.

2. Продуктивно мислене

Това се отнася за дългосрочната ви подготовка – важно е да сте фокусирани върху нещата, които са важни за вас като спортист или за вашата роля в отбора. Продуктивното мислене като правило изключва негативните мисли, но никой не е имунизиран срещу тях, дори и най-добрите атлети в света. Но какво ги прави различни? Те правят своя избор дали да позволят на негативните мисли да сринат психиката им, или да се насочат към по-продуктивното мислене.

Продуктивното мислене може да се случи, само когато човекът е фокусиран към настоящия момент. Мисълта за бъдещето може да предизвика безпокойство, мислите за това какво сте могли, но не сте направили в подготовката си, може да доведе до обезкуражаване и в по-дълъг период дори депресия.

Да сте в настоящия момент, е важно и на самото състезание. Вместо да мислите колко са подготвени съперниците ви или кой коридор ви е отреден, мислете за бъдещия си старт с концентрация и увереност. Ето ви един нагледен пример – разликата между първото и 13-ото място в бягането на 5000 метра на Олимпийските игри е едва около 8 секунди. Такова нищожно време идва да покаже, че едва ли става въпрос за голяма разлика в подготовката на бегачите. Основната заслуга очевидно се дължи на психическата кондиция.

3. Мислете за възможностите си

Мислете за тях по позитивен начин и не си поставяйте сами бариери. Факти от историята на спорта показват, че след като дълги години даден рекорд се е задържал, той е бил своеобразна психическа бариера. Такива примери са слизането под 10 секунди на 100 метра гладко бягане или под 4 минути за една миля. Случва се така, че веднага след като даден спортист минава под тази граница, започват да го правят и други атлети. Какво означава това? Че границите са мисловни. Ето защо вярвайте във възможностите си, бъдете оптимисти. Приемете, че даден неуспех е само една крачка назад, която ви позволява да се засилите още по-силно към успеха! Всеки спортист трябва да си поставя цели, да работи, за да ги постигне стъпка по стъпка.

4. Влагайте страст

Ако за представянето на един спортист влияят три неща – подготовка, вложени усилия и воля, може да приемем, че първите две могат да бъдат регулирани, но как да се работи за волята. Тук много важна е мотивацията на всеки спортист и това е една обширна тема. Въпросът е разгледан многостранно в книгата на Мат Фитцджералд – „Колко силно го искаш“, в която той описва историите на водещи атлети от спортовете за издръжливост – маратон, триатлон, колоездене. Наистина – колко силно го искате? Питайте се често и най-вече задавайте си този въпрос, когато ви е най-трудно.

Фитцджералд цитира в своята книга изследване, доказало, че най-добре в спортовете за издръжливост се представят атлети, които са преживели значителни трудности в живота си, но не и крайни. Както казва Нелсън Мандела – не съдете за мен по успеха ми, а по това колко пъти съм паднал и колко пъти съм се изправил.

5. Визуализация

Визуализацията е по-скоро техника за подготовка, но предпочитам да й отделя специално място, тъй като за мен тя е много мощно средство. Важно е да се разграничи визуализацията от мечтаенето. Едно е да си мечтаете за първото място, съвсем друго е да визуализирате бягането си или опита си за скок. Как да го направите? Усамотете се и изчистете ума си от странични мисли. Представете си вашия опит, вашия старт. Почувствайте тялото си, усетете своята сила. Почувствайте лекота и увереност, че всичко е наред. Бъдете убедени, че сте отлично подготвени. Вижте се как стартирате. Усетете радостта от всяко свое движение. Представяйте си, че го извършвате с лекота и радост. Направете мислено своя опит, своя мач или своето бягане от начало до края. (Ако бягате 12 часа, не е необходимо да визуализирате толкова дълго – представяйте си нещата на определени точки от трасето.) Усетете удовлетворението си от постигнатото. Правете визуализациите много пъти. Накрая трябва да можете да влезете в тази визуализация, когато дойде денят Х и застанете на стартовата линия или чуете съдийския сигнал.