Витоша 100, съвети за скороходци, бегачи

снимка: Диана Димитрова – Станоилова (5 kmrun)

Ако Витоша 100 е първият ултрамаратон, в който ще участвате, вероятно имате някои въпроси. Тогава тази публикация е за вас

Състезанието е емблематично и през последните няколко години набра неимоверна популярност сред бягащите. Безспорно притегателната му сила е голяма. На старт застават вече около 800 човека „скороходци“.

Контролното време на ултрамаратона е 20 часа, а чистото разстояние е 98 километра. Стартът е в 23:59 ч. или иначе казано в полунощ. Ще ви е необходима светлина, малко багаж и огромно желание.

И така, ако сте бегач с малък опит или пък не сте бягали повече от 21 км наведнъж и вече сте в стартовия списък на Витоша 100, нека видим каква информация може да ви е от полза.  

За да изминете 100 км наведнъж, в рамките на 20 часа, е нужна подготовка. За да ги изминете за 15-16 часа е нужна сериозна подготовка. Когато говорим за Витоша 100 обаче, невинаги иде реч за разумен подход, а често той е емоционален. Няма лошо. Важното е да прецените правилно силите си и ако се наложи, да прекратите участието си.

Трудно е да се каже какъв е минимумът от тренировки, който ще ви гарантира, че ще завършите. Индивидуално е. Някои от успешно завършващите бягат по 120 км на седмица, други – наполовина, че и доста по-малко. Зависи – ако сте бягали по 35 км седмично, дали са били бързи или пък почти ходене, имали ли сте и други активности. Какво ще се случи по трасето, също е функция, зависеща от невероятно много променливи – дали сте се наспали, дали сте отпочинали, с какво сте се хранили, дали не ви е студено, дали се потите много, дали не сте стартирали с много високо за вас темпо, пиете ли, храните ли се и т.н. Точно на тези фактори искам да обърна внимание сега.

1. Последните три дни преди старта намалете тренировките – като обем километри и интензивност. Добре е дори единият от дните да оставите само за разходки.

Подготовка за Витоша 100. Стречинг.

2. През последната седмица поддържайте мускулите „услужливи“ – леки тренировки, динамичен и статичен стречинг. Пийте витамини, магнезий – без да прекалявате. Хранете се добре, намалете месото, изключете млечните продукти.

3. Последните два дни изключете от менюто си храни, съдържащи целулоза и такива, образуващи газове: зеле, марули, ряпа, моркови (сурови), боб, леща, грах, круши, сини сливи, боза и т.н.

4. Спете по 8-9 часа нощем или пък общо на денонощие през последната седмица. В събота (деня на старта) станете по-рано и вечерта опитайте да поспите няколко часа или просто лежете, като си пуснете релаксираща музика. В последните часове избягвайте чатовете – само ще ви изнервят.

5. Следете прогнозата за времето и си пригответе нужните дрехи. Имайте предвид две много важни неща: ако прогнозата казва, че ще вали, значи ще вали – вземете си яке за дъжд. Второто важно нещо е, че дори и денят да е много топъл, на Студена винаги е студено. Не подценявайте това. Вземете си една много лека ветровка.

п.п. Студено е и на Чуйпетлово, освен ако не го стигнете по обяд, но се боя, че в този случай ще сте изпуснали cut off-а.

6. Обикновено има възможност да се оставя багаж по пунктовете, т.нар. drop bag. Възползвайте се и си оставете торби на някои ключови за вас пунктове. Там ще си вземете нужното, за да продължите, а може да оставите неща, които вече не са ви нужни.

7. Не слагайте челника директно на главата си, а поставете отдолу памучна кърпа, бъф или лента за глава. Те ще помогнат за няколко неща: да не ви се смъква челникът, да не ви изръбва и да не ви стяга ушите, ако се потите – за потта, ако пък е студено – ще ви топли.

8. Носете си резервни батерии за челника, защото след 4-5 часа вече ще са изтощени. Да, обикновено има луна и когато излезете от гората, тя ще ви помага. Но ако е облачно, може да не ви огрее луната. Все пак участвате за пръв път, подсигурете се, а като съмне, може да си оставите челника и батериите в drop bag-а.

9. Обуйте удобни обувки (маратонки). Това е тема за дисертационен труд. Най-лесно ми е да ви кажа, че това са обувки, с които сте изминали 50 км наведнъж и не сте имали проблеми. Но ако не сте минали тези 50, няма как да ги определите. Така че се спрете на най-удобните, които имате. Мнозинството от бегачите избират да бягат с маратонки за асфалт, с които вече са навъртели много километри. Под много имам предвид над 200. Важно е обувката да е достатъчно широка при пръстите, както и да има аванс пред тях от 5-8 мм. Като цяло обувката не трябва да е твърда и тежка. Хайде, тежка някак ще понесете, но да не е твърда, защото с километрите това започва да става непосилно – може да ви причини схващания, от тях да опитате да компенсирате с променено стъпване, да натоварите само единия крак, да крампирате или скъсате мускулно влакно…

10. Дрехите също трябва да са удобни и да – да сте ги пробвали на по-дълго бягане. Колкото по-дълго бягате, по-голяма е вероятността някой шев да почне да ви протрива кожата. Купете си бельо и спортен екип с плоски шевове и разбира се – от подходяща дишаща материя.

11. Чорапите. Недейте да обувате тънки чорапи. Предстоят ви повече от 100 000 крачки. Най-добре е да си обуете петопръстни чорапи, които обхващат поотделно всеки пръст.

По трасето на Витоша 100 (2019 г.), снимка KrisoK Photography

12. Седмица по-рано изрежете ноктите на краката, погрижете се за мазоли, удебелена кожа, ако имате. Всяка вечер мажете пръстите на краката и възглавничките с крем за крака. Където има груба кожа – слагайте и вазелин, без да прекалявате с количеството.

13. Преди старта намажете ходилата си (отново с умерено количество) с подходящ крем – продават се такива за спортисти. Ако нямате такъв, който вече да сте си избрали, намажете последователно с крем  „Здраве“ и вазелин.

14. Важно е да намажете с крем против протриване, логично – местата, които може да се протрият. От какво става протриването – там, където много пъти се докосват кожа в кожа или кожа в ръб на дреха. Например, ако бягате с потник, може да се протриете под мишниците. Или да ви протрият презрамките на раницата. Ако сте с шорти с бандаж, може някъде около контурите на бандажа да имате проблеми. Ако не сте с петопръстни чорапи, много вероятно е между пръстите да станат протривания и пришки.

12. Винаги тръгвайте от пункта с 500 мл (поне) вода. Добре е да имате и разтворен отделно изотоник.

13. Носете със себе си малко храна – както бързи въглехидрати, така и нещо солено. Ще има моменти, когато много ще искате да ядете хляб. Е, обикновено на пунктовете има.

14. Избягвайте шоколада, поне на гладно.

По трасето между Чуйпетлово и Ярлово, 2019 г.

15. През деня ще имате нужда от слънцезащитен крем, ако е слънчев ден.

16. Добре е при слънце да имате шапка или козирка.

17. За дамите – ако бягате с раница, задължително носете спортно бюстие с подплънки.

18. Често страдание при мъжете е разраняване на зърната на гърдите. Залепете върху тях лейкопласт предварително. Може и кинезиотейп.

19. Когато финиширате, слушайте тялото си. Важно е да се хидратирате, да набавите в рамките на 30-60 минути микроелементи (изотоник), макроелементи, въглехидрати, както и малко протеини. После ще ви трябват студени душове за краката, също и доста лед, отново за краката. Може да стоите 2-3 часа с компресиращи калфи и чорапи. Ако има място, което ви боли повече от другите, ще трябва да посетите лекар. Ако не е много зле, може да му слагате лед – на всеки час по 10 минути лед (през кърпа), намазвате с крем (диклак, волтарен) и правите стягаща превръзка. Ако стягате 2 часа, 1 час оставете без превръзка.

20. Важно е в първия ден след като сте финиширали да се движите много. Да пиете много течности. Да държите краката си високо – не непрекъснато, разбира се. Ако имате нужда, пийте магнезий. След два дни може да отидете на възстановителен спортен масаж.

Бонус:

Пазете природата.

Пазете себе си. Пазете останалите. Бъдете готови да помогнете или да се обадите за помощ.

И накрая един съвет за разведряване:

Когато през нощта се отклонявате от пътеката за „тоалетна“, гасете челника. 🙂

Браво за куража и успех!